ciabatta z chorizo i mozarellą

Jacek
Przekąski
07.01.2016 14:32
ciabatta z chorizo i mozarellą

Składniki

- 2 ciabatty

- kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo

- 1 pomidor

- 1 ząbek czosnku

- 2 garści liści świeżej bazylii

- oliwa z oliwek

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól i pieprz

- roszponka

- 100g sera mozarella

Przepis

- pesto przygotowujemy miksując w blenderze świeżą bazylię, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

- ciabatty kroimy na pół, smarujemy przygotowanym wcześniej pesto, układamy chorizo, pokrojoną mozarellę i plastry pomidorów

- całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 8 minut

- wykładamy na talerze przyozdabiając świeżą roszponką i lekko posypując bazylią lub oregano