Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml wody
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- oregano
- oliwa
Przepis
Mąkę, drożdże oraz sól wsypujemy do miski.
Dodajemy stopniowo wodę wyrabiając w tym samym czasie masę z ciasta. Gdy już uzyskamy jednolitą masę, smarujemy ja oliwą i ostawiamy pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Nasze ciasto wyciągamy z miski a następnie rozwałkowujemy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Blaszkę należy natłuścić a następnie posypać bułką tartą. Ciasto wykładamy na blaszkę dodajemy pokrojone pomidorki ( lekko wbijamy w ciasto) oraz oliwki.
Całość posypujemy oregano oraz skrapiamy oliwą. Tak przygotowane ciasto najlepiej ostawić na dodatkową godzinę. Po upływie godziny wstawiamy naszą focaccie do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu kroimy a następnie posypujemy świeżo pokrojoną bazylią.
Focaccie podajemy z ulubionym sosem bądź dipem.