Facaccia z oliwkami i pomidrokami

Ewelina
Przekąski
11.10.2016 18:23
Facaccia z oliwkami i pomidrokami

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml wody
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • oregano
  • oliwa

Przepis

Mąkę, drożdże oraz sól wsypujemy do miski.

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #1

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #2

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #3

Dodajemy stopniowo wodę wyrabiając w tym samym czasie masę z ciasta. Gdy już uzyskamy jednolitą masę, smarujemy ja oliwą i ostawiamy pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24 godziny.

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #4

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #5

Nasze ciasto wyciągamy z miski a następnie rozwałkowujemy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Blaszkę należy natłuścić a następnie posypać bułką tartą. Ciasto wykładamy na blaszkę dodajemy pokrojone pomidorki ( lekko wbijamy w ciasto) oraz oliwki.

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #6

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #7

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #8Całość posypujemy oregano oraz skrapiamy oliwą. Tak przygotowane ciasto najlepiej ostawić na dodatkową godzinę. Po upływie godziny wstawiamy naszą focaccie do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu kroimy a następnie posypujemy świeżo pokrojoną bazylią.

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #9

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #10 Focaccie podajemy z ulubionym sosem bądź dipem.

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #11

Zdjęcie Facaccia z oliwkami i pomidrokami #12