- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Zaczyn:
7 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
175 g mąki chlebowej
Ciasto:
7 g świeżych drożdży
30 ml (2 łyżki) mleka, letniego
200 ml letniej wody
30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
325 – 340 g mąki chlebowej
7,5 ml (1,5 łyżeczki) soli
Przepis
zaczyn:
Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. 175 g mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone drożdże i ok 180 ml letniej wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.
Ciasto.
W naczyniu wymieszać 7g drożdży z 3 łyżkami letniego mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml wody oraz 30 ml oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.
Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do „napuszenia”. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota.
Smacznego:)