Schab pieczony

Ewelina
Przekąski
04.01.2016 11:24
Schab pieczony

Składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki soli peklowej 1 czubata łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku 2-4 ząbków czosnku Ja wykorzystuję sól peklową, aby schab miał ładny kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli , a sól peklową pominie, schab w tym przypadku będzie mieć szarawy kolor. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia. Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, ostatnio pokazywałam na blogu przepis na rewelacyjny w smaku schab peklowany pieczony z tymiankiem i czosnkiem. Schab pieczony z pieprzem cytrynowym jest doskonały, na jego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg 😉 Nasz blog jest z tego znany, opowiadaliśmy o tym w Pytaniu na Śniadanie w TVP 2, gdzie pokazaliśmy nasze domowe wędliny. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12-48 godzin aby się zamarynowało, ja tym razem marynowałam 24 godziny. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Przygotowanie domowej wędliny to bardzo prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone mięsa i wędliny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/schab-pieczony-z-pieprzem-i-majerankiem/