Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi dodatkami które lubimy, np. z konfiturą z czerwonych borówek, ćwikłą z chrzanem, czy konfiturą z czerwonej cebuli, które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku, w połowie czasu karkówkę obracamy na drugą stronę, można ją też spryskać wodą, karkówka powinna być lekko zrumieniona, mięso zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut po upieczeniu. Składniki: 2 kg karkówki boczek parzony 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżka soli peklowej ok. 1,5 litra zimnej przegotowanej wody 1 mała główka czosnku 4 liście laurowe 5 pokruszonych ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 2 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim (marka Dary Natury) Mięso kładziemy na dużej desce i kroimy tak, aby uzyskać jak największy płat mięsa okrajając ją ostrym nożem na około 1,5-2 cm grubości, staramy sie podczas krojenia utrzymać jednakową grubość mięsa. Pieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Wyjmujemy upieczone mięso z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia, zdejmujemy sznurek i karkówkę kroimy na plastry, serwujemy z ulubionymi dodatkami. Przygotowanie: Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego wysokiego pojemnika (może być też plastikowe wiaderko), zalewamy wodą z mieszaniną rozdrobnionego czosnku, ziela, liści laurowych i obu rodzajów soli. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy.