Składniki: 400 g twarożku wiejskiego 1,5 szklanki świeżego szpinaku 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli Przygotowanie klusek ze szpinakiem: Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, twarożek i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą, lekką masę. Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy 1 łyżkę soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy kluski, gotujemy, 3-4 minuty od wypłynięcia kluski ze szpinakiem są gotowe. Wyglądem te kluski przypominają kluski śląskie , są okrągłe i mają dziurkę, ale swój kolor zawdzięczają szpinakowi, mają też w składzie twarożek wiejski. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej działki. Kluski ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor.