Gołąbki

Usmażona
Obiad
02.01.2016 9:59
Gołąbki

- Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie zakładamy boki i formujemy gołąbka - Pozawijane gołąbki układamy ściśle w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty ( nie będą przywierały, ani przypalały się ), zalewamy wodą do 2/3 wysokości gołąbków, wrzucamy liście i ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty. Składniki: - 2 główki białej kapusty - 1kg mięsa mielonego - 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu ) - 2 duże cebule - 5 ząbków czosnku - sól ,pieprz - 2 łyżki majeranku - 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego Przygotowanie: - Z kapusty ostrym nożem wycinamy głąb. - Ściągnięte liście kapusty odkładamy na bok, studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały. - Na małym ogniu gotujemy kapustę wyciętym głąbem do dołu ( około 10 minut ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4 min. i widelcem ściągamy delikatnie liście, pociągając za zgrubienie przy głąbie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/golabki/