Po odlaniu zalewy, przepłukajcie cieciorkę na sitku - 6 suszonych pomidorów, z zalewy - 2 ząbki czosnku - garść listków bazylii - suszone oregano- ile chcesz u mnie pół łyżeczki - 2 duże łyżki nasion słonecznika- upraż je na suchej patelni - sól himalajska do smaku - oliwa z oliwek kilka łyżek - kawałeczek dyni - pieczona papryka , u mnie 2 sztuki ...może być więcej Możesz zmiksować na zupełnie gładko, a możesz na rustykalną masę z drobinkami słonecznika- jak lubisz. Dynię pokrojona w kostkę również upiecz, razem z papryką, ale wyciągnij ją już po 15 minutach. Paprykę umyj, połóż na papierze do pieczenia i upiecz w 180 stopniach , do prawie czarnej skórki. Upieczoną paprykę odłóż zamkniętą w szklanym naczyniu, na jakieś 15 minut, a następnie ściągnij skórkę. Ta pasta zagościła u mnie w lodówce , zastępując pasztety i inne smarowidła o podejrzanym składzie.