Mieszamy gruboziarnistą sól z cukrem, mięso układamy w szklanym podłużnym naczyniu z pokrywką i obsypujemy mieszanką z każdej strony, mięso musi być całkowicie przykryte mieszanką, naczynie zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 😉 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Po przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny, panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka, kabanosy, mielonka przyszła pora na kaczkę. ½ szklanki* gruboziarnistej soli ¼ szklanki* cukru pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą zioła prowansalskie * szklanka o poj. 250 ml dodatkowo: gaza bawełniana Przygotowanie: Składniki: 1 świeża pierś z kaczki wraz ze skórą (nie może być mrożona!) Możemy też suszyć kaczkę w dolnej szufladzie na warzywa w lodówce. Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Zawijamy kilkakrotnie w bawełnianą gazę, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w kuchni na haku.