Składniki: 250 g makaronu (może być też na sypko ugotowany ryż) podwójna pierś kurczaka 3 łyżki przyprawy gyros 4 ogórki konserwowe papryka konserwowa (objętościowo tyle samo co ogórka) mała puszka kukurydzy (170 g) 150 g sera żółtego sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 3 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku Na dnie ułożyć warstwę makaronu, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części sera. Ponieważ mam w domu wielbiciela przyprawy gyros, często na naszym stole pojawiają się potrawy z jej dodatkiem. Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z przyprawą Gyros. Następnie ułożyć warstwę kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 sera. Łatwo można też dopasować je do własnych upodobań, makaron zastąpić ryżem lub kaszą, bo świetnie komponuje się z każdym dodatkiem. Ułożyć warstwę z pokrojonych warzyw i kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać serem. To danie świetnie się sprawdza w chłodne dni – – jest szybkie, proste i bardzo treściwe.