Składniki: - 225 masła - 225 mąki pszennej - 4 jajka - 180 g drobnego cukru do wypieków - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 3 łyżki napoju kakaowego Nesquik rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody krem: - 250 g serka mascarpone - 75 g słodzonego skondensowanego mleka (użyłam mleka w tubce) Jeśli patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone. Ciasto postawić do ostudzenia. Posmarowałam nim tylko wierzch, ale można krem przygotować z podwójnej porcji i dodatkowo przełożyć też środek ciasta. Ciasto połączyłam z pysznym mlecznym kremem z serka mascarpone. Nic wyszukanego, bardzo proste ucierane ciasto z dodatkiem ulubionego przez moją pociechę – napoju Nesquik. Przygotować krem: Dobrze schłodzony serek mascarpone umieścić w misie miksera. Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Piec w temp. 180 C ok 40 minut.