Składniki
Duża forma do ciasta 40x25 cm.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze pokojowej, jeśli macie jajka w lodówce to wyjmijcie ja godzinę wcześniej na blat kuchenny, aby się ogrzały.
Ciasto ciemne;
- 7 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szk cukru pudru
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie zmiksować, dodać żółtka, a następnie przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta.
Ciasto orzechowe;
- 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich
- 3/4 szk cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować, połączyć z orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać i przełożyć na przygotowaną formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Czas pieczenia ok. 35 minut w 175 C.
Po orzechy i bakalie warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl
Masa:
- 5 żółtek
- 1/2 szk mleka
- 1/2 szk cukru
- 30 dag masła
- 2 łyżki esencji waniliowej, rumu lub spirytusu
1. Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową.
Dodatkowo:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki do posypania wierzchu
Przepis
po otwarciu wymieszać zawartość.
Przełożenie snikersa:
- ciasto ciemne
- 2/3 masy na żółtkach
- ciasto orzechowe
- mleko skondensowane
- ciasto ciemne
- 1/3 masy na żółtkach
- drobno pokrojone orzechy