Korzenny murzynek

Ewelina
Ciasta
20.12.2015 8:31
Korzenny murzynek

Składniki

1 szklanka mąki,

200 g masła,

4 jajka,

2 czubate łyżki kakao,

1 łyżeczka przyprawy do piernika,

1 i 1/3 szklanki cukru,

2 łyżeczki sody oczyszczonej,

3 łyżki wody,

1/4 szklanki soku jabłkowego Ogrody Sabinu,

400 ml zimnego mleka,

1 krem tiramisu Dr Oetker.

Przepis

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę, przyprawę do piernika i kakao- mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Gdy masa ostygnie dodajmy pojedynczo żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy krem tiramisu z mlekiem. Ciasto przekrawamy na pół i każdą połowę nasączamy sokiem jabłkowym. Ciasto przekładamy kremem i składamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.