Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1,5 czerwonej papryki
- kawałek papryczki chili
- 70 g kiełbasy chorizo
- 2 ugotowane ziemniaki
- garść szpinaku
- 6 jajek
- kilka plastrów sera Brie
- nać pietruszki
Przepis
- na średniej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją około 3-4 minut
- dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, solimy i smażymy wszystko około 7 minut
- cały czas podsmażając składniki dodajemy chorizo pokrojoną w kostkę
- dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą
- dodajemy szpinak i mieszamy całość, a następnie wlewamy roztrzepane w misce jajka
- frittatę smażymy około 6 minut na małym ogniu (nie zapiekamy w piekarniku), od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna dobrze się rozprowadziła
- pod koniec smażenia, gdy jajka już całkowicie będą ścięte, posypujemy serem Brie, czekamy aż ser się roztopi i zdejmujemy z ognia
- można na koniec posypać ją świeżą, posiekaną nacią pietruszki