zielona fritatta z chorizo i ziemniakami

Jacek
Przekąski
17.12.2015 12:44
zielona fritatta z chorizo i ziemniakami

Składniki

- 2 łyżki masła

- 1 cebula

- 1,5 czerwonej papryki

- kawałek papryczki chili

- 70 g kiełbasy chorizo

- 2 ugotowane ziemniaki

- garść szpinaku

- 6 jajek

- kilka plastrów sera Brie

- nać pietruszki

Przepis

- na średniej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją około 3-4 minut

- dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, solimy i smażymy wszystko około 7 minut

- cały czas podsmażając składniki dodajemy chorizo pokrojoną w kostkę

- dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą

- dodajemy szpinak i mieszamy całość, a następnie wlewamy roztrzepane w misce jajka

- frittatę smażymy około 6 minut na małym ogniu (nie zapiekamy w piekarniku), od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna dobrze się rozprowadziła

- pod koniec smażenia, gdy jajka już całkowicie będą ścięte, posypujemy serem Brie, czekamy aż ser się roztopi i zdejmujemy z ognia

- można na koniec posypać ją świeżą, posiekaną nacią pietruszki