Składniki
- 2 jajka
- 1/4 awokado
- 100g liści świeżego szpinaku
- 50g sera typu greckiego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka kiełków słonecznika
Przepis
- na patelni roztapiamy masło i dodajemy liście szpinaku, blanszujemy je przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż nieco zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupkie i delikatnie solimy, a następnie ściągamy na osobny talerz
- jajka wbijamy do kubka, dodajemy soli oraz zioła prowansalski i dokładnie mieszamy, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję
- patelnie dajemy na ogień, dodajemy 1/2 łyżki masła i przykrywamy pokrywką - masło się roztopi, a pokrywka nabierze odpowiedniej temperatury
- masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię, na wierzch dodajemy zblanszowany szpinak oraz pokrojone w kostkę awokado i ser typu greckiego
- całość delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 3-5 minut, aż jajka się zetną i podajemy na podgrzanym w piekarniku talerzu posypując kiełkami ze słonecznika - najlepiej z własnego, domowego wysiewu