wiosenny omlet z awokado, zblanszowanym szpinakiem i fetą

Jacek
Śniadania
05.03.2016 19:21
wiosenny omlet z awokado, zblanszowanym szpinakiem i fetą

Składniki

- 2 jajka

- 1/4 awokado

- 100g liści świeżego szpinaku

- 50g sera typu greckiego

- 1 łyżka masła

- sól i pieprz

- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

- kilka kiełków słonecznika

Przepis

- na patelni roztapiamy masło i dodajemy liście szpinaku, blanszujemy je przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż nieco zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupkie i delikatnie solimy, a następnie ściągamy na osobny talerz

- jajka wbijamy do kubka, dodajemy soli oraz zioła prowansalski i dokładnie mieszamy, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję

- patelnie dajemy na ogień, dodajemy 1/2 łyżki masła i przykrywamy pokrywką - masło się roztopi, a pokrywka nabierze odpowiedniej temperatury

- masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię, na wierzch dodajemy zblanszowany szpinak oraz pokrojone w kostkę awokado i ser typu greckiego

- całość delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 3-5 minut, aż jajka się zetną i podajemy na podgrzanym w piekarniku talerzu posypując kiełkami ze słonecznika - najlepiej z własnego, domowego wysiewu