Piernik z konfiturą

Ewa
Ciasta
17.12.2015 13:17
Piernik z konfiturą

Składniki

125 g margaryny

2 jajka

250 g cukru

400 g mąki

3 łyżki kakao

1 szklanka mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 opakowanie przyprawy do piernika

powidła śliwkowe lub konfitura

polewa czekoladowa

bakalie

Przepis

Margarynę rozpuść i odstaw by przestygła.

Jajka wraz z cukrem ubij. Dodawaj po kolei mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Na koniec wlej roztopioną margarynę,przemieszaj i dodaj oprószone mąką bakalie. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 1 godzinę.

Ostudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj powidłami. Polej polewą.