Składniki
Składniki na 4 osoby:
- 400 g szpinaku
- 250 gram sera ricotta
- 1 por ( kroić w cienkie plastry)
- 100 gram sera pleśniowego ( najlepiej koziego)
- 5 jaj
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku.
Przepis
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pora a następnie doprawiamy solem i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy również na oliwie szpinak ( podsmażamy aż zwiędnie). Szpinak jak już będzie gotowy przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak kroimy na małe kawałki.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy ricottę, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną łączymy ze szpinakiem, porem oraz serem. Dokładnie mieszkamy. Całość przelewamy do formy do pieczenia ( wysmarowanej masłem). Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180 stopni C.