Przepis
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 1/2 miarki mleka
500 g mąki
15 g drożdży
szczypta soli
200 g nutelli
Wykonanie:
Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą. Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie jak poniżej wykręcamy do dwa kawałki i końce lekko podwijamy.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut.