tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 400 g włoskiego makaronu spaghetti 200 g wysokiej jakości surowego boczku (a najlepiej pancetty) 400 g ulubionej dyni 2 ząbki czosnku 4 żółtka z ekologicznych jaj kawałek grana padano (lub parmezanu) pęczek natki pietruszki chlust oliwy z oliwek extra virgin świeżo mielony czarny pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Do dużego garnka wlej wodę (przynajmniej 4 l) i posól 1-2 łyżeczkami soli. Tym razem padło na dynię, która wręcz chciała dać się pociąć, aby tylko móc wylądować na patelni w tak doborowym towarzystwie. W czasie gotowania makaronu na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Do tego najlepszy włoski makaron spaghetti, żółtka od szczęśliwie biegających kur i prawdziwa włoska uczta z dozą sezonowego sznytu gotowa. Wrzuć pokrojony w kostkę albo w paski boczek. Wrzuć żółtka, wymieszane z odrobiną parmezany, energicznie zamieszaj i zgaś ogień. Następnie dodaj pokrojoną w niedużą kostkę dynię i posikany drobno czosnek. Smaż około 10 minut, aż dynia stanie się miękka. Spaghetti alla carbonara w dyniowej odsłonie Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20