Składniki Ilość: ok. 22 - 24 pampuchy 500 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g masła 30 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli 2 - 3 łyżki cukru ok. 270 g dżemu porzeczkowego lub innego W garnku zagotować wodę i parować pampuchy przez około 12 - 15 minut, w zależności od ich wielkości. Chciałam zrobić taką ich ilość, żeby starczyło na dwa dni, ale przez chwilę zapomniałam na co stać moją rodzinę... Po pampuchy polane jogurtem truskawkowym lub roztopionym masełkiem i posypane cukrem, zawsze ciągnęła się długa kolejka na przerwach obiadowych. Podawaj ciepłe kluski na parze polane jogurtem, roztopionym masłem z cukrem lub czym będziesz mieć ochotę. Uformować z ciasta kulkę, lekko oprószyć je z zewnątrz mąką i przełożyć do miski, którą należy przykryć dokładnie ręcznikiem kuchennym. Tak uformowane pampuchy przykryć ręcznikiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut. W tym celu należy podgrzać mleko, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 1 - 1,5 godziny. Moje dodatkowo wypełniłam dżemem porzeczkowym, ale możecie użyć innego smaku lub wypełnić je nutellą albo pozostawić bez nadzienia. W tym momencie nasuwa mi się dużo wspomnień ze szkolnej stołówki, stare czasy, które miło czasem powspominać :) Nie ukrywajmy, że dla mnie też jest to jeden z wielu smaków jakie pamiętam z tamtego okresu. Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, około pół kubka ciepłego mleka i wymieszać. Wałkować je na grubość około 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wycinać koła.