- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
1 kurczak (1,6 kg) lub części kurczaka
1 czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion i drobno posiekana (chyba że lubimy pikantnego kurczaka – wtedy dodajemy dwie papryczki razem z nasionami)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka grubo posiekanego świeżego oregano (ja dodałam suszonego z torebki)
2 metalowe szpikulce (w przypadku kurczaka, ale niekoniecznie).
Przepis
Sposób przyrządzenia:
1. Nagrzać piekarnik do 160 st.C
2. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przecinamy nożycami do drobiu kości wzdłuż kręgosłupa z dwóch stron, tak aby wyciąć kręgosłup i go wyjąć. Kurczaka układamy piersiami do góry i mocno naciskamy na mostek aż kość się złamie i kurczak będzie płaski. Nakłuwamy szpikulcem udko, mostek i przeciwległe skrzydełko, z drugim robimy to samo, tylko z drugiej strony, szpikulce mają się skrzyżować. Łatwiej jest w przypadku udek lub innych części kurczaka, bo nie trzeba robić nic oprócz mycia i suszenia.
3. Pozostałe składniki mieszamy w miseczce.
4. Kurczaka ułożyć w żaroodpornym, piersiami do góry i polać sokiem cytrynowym z przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia 2 godziny, aż skórka się zrumieni i mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polać wytworzonym sosem. Tak samo postępuję z udkami, z tą różnicą, że wygodniej mi ułożyć je na blasze. Udka pieką się około 1,5 godziny.