Składniki ok. 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku firmy Rafex 25 g drożdży 300 ml ciepłej wody 15 g otrąb pszennych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 50 ml oleju 3 łyżki ziaren słonecznika 1. 5. Delikatnie wałkujemy aby nadać mu kształt prostokąta o grubości około 2 cm. Kiedy się rozpuszczą dodajemy cukier i około 4 łyżki mąki, (odsypujemy z tej odmierzonej). 2. Do miski wsypujemy mąkę, młody jęczmień, sól , otręby oraz ziarna słonecznika. Zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu a dodatkowo pomaga w leczeniu cukrzycy jak i jej zapobieganiu. 4. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Każdy paluch smarujemy wodą i pieczemy około 10-15 minut. Ostawiamy na około 1 godzinę.