Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą ok. 2-3 litry. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Gdy mięso oraz marchewka będzie miękka, wyjmij z wywaru i pokrój na drobne kawałki. Można wykorzystać mięso z zupy wcześniejszego dnia (gotowane mięso). Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Za to w części lubimy tą zupę - Nic się nie marnuje! :) Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty.