Kruche ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

Paulina
Ciasta
20.11.2015 21:29
Kruche ciasteczka z czekoladą i rodzynkami

Składniki

Kolejne pyszne ciasteczka z czekoladą i rodzynkami. Wspaniały dodatek do ciepłej herbaty w chłodne popołudnie. Ciasteczka proste i szybkie w przygotowaniu, ciasto jest podstawową bazą natomiast dodatki jakie w nich się znajdą zależne są już tylko od Was.

Składniki

mąka pszenna 350 g

masło 200 g

mleko 30 ml

proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

jajko 1

cukier 100 g

rodzynki 100 g

czekolada gorzka 73 % kakao 50 g

Przepis

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki, wszystko posiekać za pomocą siekacza do kruchego ciasta lub noża. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto w kulę elastycznego ciasta. Uformować dwa grubsze wałeczki, owinąć folią spożywczą schłodzić w lodówce przez około godzinę. Ciasto pokroić na plastry o grubości niecałego 1 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępu pomiędzy ciasteczkami. Piec w temperaturze 180 ° przez 10-15 minut na rumiany kolor. Ostudzić na kratce.