Przepis
Kruche ciasteczka z nutą pomarańczy
za Rysz
150g mąki
90g masła pokrojonego na kawałki
50g mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)
50g cukru (u mnie nieco więcej)
półtorej łyżki skórki otartej z pomarańczy
1/8 łyżeczki soli
lekko ubite żółtko z dużego jaja
2-3 łyżki soku pomarańczowego
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, mąkę migdałową, cukier, żółtko, sok i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu podzielić kulę na dwie części, utoczyć z nich wałeczki o średnicy ok. 3-4 cm. Pokroić w plastry o grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią. Ważne - między ciastkami powinny być spore odstępy! Piec na złoto (około 15 minut) w temperaturze 160 stopni, termoobieg.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie i delikatne, należy je ostrożnie zdejmować z blachy łopatką.
Można polać stopioną czekoladą, najlepiej gorzką.
Źródło: