Kruche ciasteczka - przepis

Ewelina
Przepisy
29.10.2013 22:30
Kruche ciasteczka - przepis

Przepis

Kruche ciasteczka z nutą pomarańczy

za Rysz

150g mąki

90g masła pokrojonego na kawałki

50g mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)

50g cukru (u mnie nieco więcej)

półtorej łyżki skórki otartej z pomarańczy

1/8 łyżeczki soli

lekko ubite żółtko z dużego jaja

2-3 łyżki soku pomarańczowego

W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, mąkę migdałową, cukier, żółtko, sok i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu podzielić kulę na dwie części, utoczyć z nich wałeczki o średnicy ok. 3-4 cm. Pokroić w plastry o grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią. Ważne - między ciastkami powinny być spore odstępy! Piec na złoto (około 15 minut) w temperaturze 160 stopni, termoobieg.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie i delikatne, należy je ostrożnie zdejmować z blachy łopatką.

Można polać stopioną czekoladą, najlepiej gorzką.

Źródło:

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/slodki-upominek/1