Przepis
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam od siebie)
- ok. 2 łyżki maku
- ok. 200g marmolady/ konfitury
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego, cały czas ubijając. Zdjąć miskę z pary, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać w ubite jajka.
Ciasto nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, małymi porcjami (najlepiej łyżeczką). Posypać makiem. Piec w temperaturze w temp. 160oC przez około 10 minut na jasnozłoty kolor*. Studzić na kratce.
Wystudzone ciasteczka przełożyć dżemem sklejając po dwa.
*ciastek wychodzi nieco więcej niż na jedną blachę, a ciasto biszkoptowe niestety nie może czekać na upieczenie. Dlatego należy piec obie blachy równocześnie.
Smacznego :)
Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/