Ciasteczka biszkoptowe z makiem i marmoladą

Krzysztof
Przepisy
14.05.2014 9:55
Ciasteczka biszkoptowe z makiem i marmoladą

Przepis

Składniki:

- 3 jajka

- szklanka mąki

- 0,5 szklanki cukru

- aromat waniliowy

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam od siebie)

- ok. 2 łyżki maku

- ok. 200g marmolady/ konfitury

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego, cały czas ubijając. Zdjąć miskę z pary, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać w ubite jajka.

Ciasto nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, małymi porcjami (najlepiej łyżeczką). Posypać makiem. Piec w temperaturze w temp. 160oC przez około 10 minut na jasnozłoty kolor*. Studzić na kratce.

Wystudzone ciasteczka przełożyć dżemem sklejając po dwa.

*ciastek wychodzi nieco więcej niż na jedną blachę, a ciasto biszkoptowe niestety nie może czekać na upieczenie. Dlatego należy piec obie blachy równocześnie.

Smacznego :)

Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/