- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki na formę 26 cm ( polecam formę typu keksówka lub mała tortownica aby ciasto było wyższe)
buraki 250-300 g
cukier 100 g
mąka pszenna 300 g
jajka 3
olej rzepakowy 180 ml
kakao 40 g
czekolada gorzka 30 g
soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
Polewa czekoladowa
masło 100 g
cukier 100 g
mleko 3 łyżki
kakao 35 g
Przepis
Przygotowanie
Ugotowane i wystudzone buraki obrać ze skóry, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraki umieścić w misie robota kuchennego i zmiksować na gładko z olejem. Jajka dodać do masy buraczanej, ponownie zmiksować. Składniki sypkie przesiać i całość dokładnie wymieszać. Czekoladę drobno posiekać dodać do ciasta. Formę natłuścić lekko oprószyć mąką, przełożyć ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Ciasto piec przez 30-40 minut do suchego patyczka.
W rondlu umieścić masło, cukier i mleko całość podgrzać na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać kakao, wymieszać a rondel zdjąć z palnika. Wystudzone ciasto obficie posmarować polewą.