Ciasto czekoladowe z burakami

Paulina
Ciasta
20.11.2015 20:22
Ciasto czekoladowe z burakami
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki na formę 26 cm ( polecam formę typu keksówka lub mała tortownica aby ciasto było wyższe)

buraki 250-300 g

cukier 100 g

mąka pszenna 300 g

jajka 3

olej rzepakowy 180 ml

kakao 40 g

czekolada gorzka 30 g

soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki

Polewa czekoladowa

masło 100 g

cukier 100 g

mleko 3 łyżki

kakao 35 g

Przepis

Przygotowanie

Ugotowane i wystudzone buraki obrać ze skóry, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraki umieścić w misie robota kuchennego i zmiksować na gładko z olejem. Jajka dodać do masy buraczanej, ponownie zmiksować. Składniki sypkie przesiać i całość dokładnie wymieszać. Czekoladę drobno posiekać dodać do ciasta. Formę natłuścić lekko oprószyć mąką, przełożyć ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Ciasto piec przez 30-40 minut do suchego patyczka.

W rondlu umieścić masło, cukier i mleko całość podgrzać na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać kakao, wymieszać a rondel zdjąć z palnika. Wystudzone ciasto obficie posmarować polewą.