Papryki nadziewane mięsem drobiowym i czosnkiem

mela
Przekąski
14.11.2015 11:10
Papryki nadziewane mięsem drobiowym i czosnkiem
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

6 sztuk papryki

0,5 kilogram mięsa mielonego drobiowego

0,5 szklanek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oregano

6 sztuk ząbków czosnku

1 Sztuka natki pietruszki - pęczek

200 gram białego ryżu

2 sztuki cebuli

2 łyżki soli

2 łyżki pieprzu

4 łyżki oliwy

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: powyżej 20 zł

Przygotowanie:

Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż oraz włączyć piekarnik na 200 stopni z włączoną górną i dolną częścią.

Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę.

Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym

Doprawić przyprawą oreganą, pieprzem oraz solą.

Następnie należy umyć papryki, odciąć górną część oraz wyjąć gniazda nasienne.

Papryki od środka doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą oregano.

Do każdej papryki wkładać wcześniej przygotowany farsz, po czym przykryć paprykę odkrojoną czapeczką.

Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym i polać je oliwą z oliwek. Po czym należy przykryć naczynie przykrywką.

Wstawić naczynie do piekarnika na około 40 minut na 200 stopni bez termoobiegu.