- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
6 sztuk papryki
0,5 kilogram mięsa mielonego drobiowego
0,5 szklanek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oregano
6 sztuk ząbków czosnku
1 Sztuka natki pietruszki - pęczek
200 gram białego ryżu
2 sztuki cebuli
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
4 łyżki oliwy
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: powyżej 20 zł
Przygotowanie:
Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż oraz włączyć piekarnik na 200 stopni z włączoną górną i dolną częścią.
Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę.
Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym
Doprawić przyprawą oreganą, pieprzem oraz solą.
Następnie należy umyć papryki, odciąć górną część oraz wyjąć gniazda nasienne.
Papryki od środka doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą oregano.
Do każdej papryki wkładać wcześniej przygotowany farsz, po czym przykryć paprykę odkrojoną czapeczką.
Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym i polać je oliwą z oliwek. Po czym należy przykryć naczynie przykrywką.
Wstawić naczynie do piekarnika na około 40 minut na 200 stopni bez termoobiegu.