- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
400 g mielonego mięsa z indyka
100 g ryżu
½ cebuli
biała część pora
1 łyżeczka masła klarowanego
2 pomidory
½ czerwonej papryki
50 g tartego Parmezanu
1 łyżeczka suszonego estragonu
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka słonecznej soli
sól
Do faszerowania:
ok. 6 czerwonych papryk
Przepis
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu – ostudzić
Cebulę, pora i paprykę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić posiekana cebulę i pora – zeszklić. Dodać starta marchew, paprykę i pomidory – wszystkie warzywa podsmażać przez około 5 minut aby zmiękły, odstawić na bok aby ostygły.
Do mielonego mięsa z indyka dodać przestudzony ryż i warzywa oraz starty parmezan. Farsz wymieszać, doprawiając do smaku estragonem, pieprzem i słoneczna solą. Jeśli chcecie sprawdzić czy farsz jest odpowiednio doprawiony, najlepiej usmażyć mały kawałek na patelni – to niezawodny sposób.
Czerwona paprykę umyć, odciąć górną cześć tę z ogonkiem i usunąć pestki. Paprykę lekko osolić po czym napełnić mięsnym farszem i przykryć odciętymi „kapeluszami”. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut w zależności od wielkości papryk.