Papryka faszerowana mięsem z indyka

Iza
Obiad
08.07.2016 22:54
Papryka faszerowana mięsem z indyka
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki:

400 g mielonego mięsa z indyka

100 g ryżu

½ cebuli

biała część pora

1 łyżeczka masła klarowanego

2 pomidory

½ czerwonej papryki

50 g tartego Parmezanu

1 łyżeczka suszonego estragonu

½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka słonecznej soli

sól

Do faszerowania:

ok. 6 czerwonych papryk

Przepis

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu – ostudzić

Cebulę, pora i paprykę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić posiekana cebulę i pora – zeszklić. Dodać starta marchew, paprykę i pomidory – wszystkie warzywa podsmażać przez około 5 minut aby zmiękły, odstawić na bok aby ostygły.

Do mielonego mięsa z indyka dodać przestudzony ryż i warzywa oraz starty parmezan. Farsz wymieszać, doprawiając do smaku estragonem, pieprzem i słoneczna solą. Jeśli chcecie sprawdzić czy farsz jest odpowiednio doprawiony, najlepiej usmażyć mały kawałek na patelni – to niezawodny sposób.

Czerwona paprykę umyć, odciąć górną cześć tę z ogonkiem i usunąć pestki. Paprykę lekko osolić po czym napełnić mięsnym farszem i przykryć odciętymi „kapeluszami”. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut w zależności od wielkości papryk.