Sardyńska zuppa galurese

La
Zapiekanki
14.11.2015 9:24
Sardyńska zuppa galurese
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

rosół z baraniny

włoszczyzna

suszone pomidory

ser twardy

natka pietruszki

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

kromki chleba

sos pesto

Przepis

1. Najpierw przygotowujemy rosołek - wywar z baraniny, cebuli, pietruszki, selera, suszonych pomidorów i marchewki.

2. starty ser (najlepiej pecorino sardo), mieszamy z posiekaną natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej

3. w dużym garnku z wysmarowanymi wewnątrz krawędziami masłem układamy na przemian: pokrojone kromki chleba, warstwy sera i sos pesto , i znów kromki chleba, warstwy sera, na koniec posypujemy startym serem z pietruszką, a koniec zalewamy to wszystko ugotowanym wywarem aby cale danie było zanurzone.

4. następnie naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny, aż wywar się wygotuje