- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
rosół z baraniny
włoszczyzna
suszone pomidory
ser twardy
natka pietruszki
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
kromki chleba
sos pesto
Przepis
1. Najpierw przygotowujemy rosołek - wywar z baraniny, cebuli, pietruszki, selera, suszonych pomidorów i marchewki.
2. starty ser (najlepiej pecorino sardo), mieszamy z posiekaną natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej
3. w dużym garnku z wysmarowanymi wewnątrz krawędziami masłem układamy na przemian: pokrojone kromki chleba, warstwy sera i sos pesto , i znów kromki chleba, warstwy sera, na koniec posypujemy startym serem z pietruszką, a koniec zalewamy to wszystko ugotowanym wywarem aby cale danie było zanurzone.
4. następnie naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny, aż wywar się wygotuje