- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
sos
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 marchewki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżka ostrego sosu lub pasty chilli
1 łyżka oliwy lub oleju
2 puszki pomidorów krojonych
1 koncentrat pomidorowy 100 gm
3 listki laurowe
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Warzywa
1 marchewka
3 cebule
100 gm kukurydzy
0,5 pieczarek
1 bakłażan
mięso
1 kg wieprzowo-wołowego
Przepis
Czosnek , cebule , marchewkę , oliwę , oregano zioła , ostry sos zbindować na mazie , do garnka wlać to co zmixowaliśmy podsmaży 1 minute i dodać 2 puszki pomidorów połowę koncentratu . Dusić na małym ogniu 20 min
W tym czasie marchewkę, cebule, pieczarki, bakłażana i kukurydze kroimy w paski lub kostkę i zasmażamy po 3 minuty solimy i pieprzymy , dodajemy paprykę czerwona 1 łyżeczkę . Mięso mielone też smażymy dodając resztę koncentratu sól i pieprz do smaku.
warzywa i mięso dajemy do większego garnka i zalewamy naszym sosem dusimy wszytko 20 min dodając 3 listki laurowe. Po tym czasie sprawdzamy smak i doprawiamy sola i pieprzem.
Pokrojone ziemniaki układamy na dnie naczynia na to polewamy naszym farszem i posypujemy serem :) i tak aż do wyczerpania składników. Na koniec okrywamy folia aluminiowa nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 30 min na 220 s po tym czasie zdejmujemy folie posypujemy serem żółtym i zapiekamy bez foli 10 min
Smacznego :))