Smażone pierogi

Ewelina
Obiad
30.12.2014 11:22
Smażone pierogi

Przepis

Składniki na ciasto:

1 szkl. mleka

1 szkl. mąki

łyżka masła

szczypta soli

Do panierowania:

1 jajko

bułka tarta

szczypta soli

Na farsz:

8 plasterków chudej szynki

200g pieczarek

mozzarella

sól do smaku

słodka i ostra papryka

ketchup

Szynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą na drobnych oczkach mozzarellę.

Wykonanie:

W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.