Składniki Ilość: 2 porcje 3 małe marchewki 1/2 kalafiora 1/2 makreli wędzonej 70 g groszku konserwowego 1/4 łyżeczki imbiru 100 g brązowego ryżu 1 mała garść bazylii 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie W misie blendera zmiksować bazylię, jogurt naturalny, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucić go na gotującą się wodę i pozostawić na około 5 minut aż lekko zmięknie. Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerze, na górę kładąc makrelę i obok w miseczce stawiając sos. Marchew pokroić w małą kostkę i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju, do momentu aż zmięknie. Tym razem gościł u mnie ryż z kalafiorem, marchewką i groszkiem, do tego makrela wędzona, a całość polana sosem bazyliowym przygotowanym na bazie jogurtu. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym jego twardych łodyg. Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i podzielić ją na mniejsze kawałki. Położyć ją w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na około 10 minut.