Składniki
Składniki na pięć placków:
1. dwie szklanki mąki pełnoziarnistej
2. 160 ml ciepłej wody
3. 2 łyżki oleju
4. szczypta soli
Przepis
Przygotowanie:
1. W misce należy wymieszać mąkę i sól i zalać ciepłą wodą. Na koniec dodać olej. Wymieszać wszystkie składniki, po czym zagniatać ciasto ręką przez kilka minut, aż będzie miasto konsystencję plasteliny. Ciasto można odstawić na kilkanaście minut.
2. Gotowe ciasto podzielić według uznania. Ja podzieliłam na pięć porcji. Uformować z każdej porcji kulkę,a następnie wałkować aż do uzyskania cienkich placków w kształcie okręgu. Oczywiście, nie muszą być to idealne okręgi.
3. Najlepiej smażyć placki na suchej patelni (z nieprzywierającą powierzchnią non-stick) z każdej strony przez 30-40 sekund. Uwaga! Jeśli będą smażyć się dłużej mogą być zbyt twarde.