Granola czekoladowa

Dominika
Zapiekanki
13.11.2016 15:57
Granola czekoladowa

Składniki Ilość: ponad litrowy słoik granoli 300 g płatków owsianych 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów laskowych 100 g orzeszków ziemnych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonej żurawiny 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka cynamonu 170 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego Jak zwykle bardzo lubię granolę dodawać do jogurtu naturalnego, tak tą wolę z mlekiem, gdzie się rozpuszcza i nadaje mu fajnego smaku i koloru. Następnie przełożyć granolę na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150⁰C , przez ok. 40 minut lub krócej. Można to zrobić poprzez owinięcie orzechów w lniany ręcznik, a następnie uderzanie w niego kilka razy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa albo przy pomocy noża. Płyn z garnuszka dokładnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi oraz kokosem, tak aby każdy ze składników był nim pokryty. W trakcie pieczenia mieszać składniki co ok. 10 – 15 minut i uważać, aby się nie przypaliły. Po wyjęciu blachy wystudzić granolę i dopiero wtedy wmieszać suszoną żurawinę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/granola-czekoladowa/