Sezamowiec

Ania -
Ciasta
06.11.2015 18:41
Sezamowiec

SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm) CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany WARSTWA SEZAMOWA 1 szklanka sezamu (z czubkiem) 1/4 szklanki cukru 40 g masła/margaryny 2 łyżki miodu BLAT KOKOSOWY 5 białek 3/4 szkl cukru 150 g wiórek kokosowych MASA CHAŁWOWA 1/2 szklanki cukru 200 g chałwy 125 g miękkiego masła DODATKOWO dżem porzeczkowy (ok 400 g) 1. Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i posiekać razem. I jeszcze uwaga co do wierzchu z sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;) W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 20 min w 180*C. Przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C 4. Przełożenie: blat kruchy - dżem porzeczkowy - masa chałwowa - blat kruchy z sezamem Inspiracja: Moje wypieki piątek, 6 listopada 2015 Sezamowiec Subskrybuj: Komentarze do posta ( Atom ) Masa chałwowa: Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. 5.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/11/sezamowiec.html