Przepis
1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
1 duży por
1 strąk czerwonej papryki
2 – 3 ząbki czosnku
1 duża cebula
150 gramów wędzonego boczku
300 ml śmietanki słodkiej 12 %
2 jaja
100 gramów sera żółtego
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
słodka i ostra papryka
Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.
Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia.
Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.
Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatałowej, obie papryki wg upodobań.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.