Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Krzysztof
09.08.2014 6:48
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Przepis

Składniki:

250 g wędzonego boczku

1,5 kg ziemniaków

1 cebula

1 pomidor

0,5 łyżeczki chilli

garść świeżej pietruszki

4 jajka

100 ml śmietany 18

świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy w talarki, gotujemy ok 10-15 minut aby delikatnie zmiękły ale się nie rozgotowały, scedzamy i studzimy. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i obsmażamy (nie dodajemy tłuszczu wytopi się z boczku). Cebulę kroimy w kosteczkę i również obsmażamy.

Krok 2

W naczyniu przeznaczonym do pieczenia układamy warstwę ziemniaków, którą dobrze osalamy solą morską ( należy pamiętać, że woda podczas gotowania nie była solona) W kuchni nie należy się męczyć, gotowanie ma być przyjemnością dlatego używajmy akcesorjów kuchennych, które nam ułatwią gotowanie polecam młynki Chef'n - pamiętajmy, ze świeżo zmielony pieprz i sól dają więcej aromatu i smaku naszym potrawom. Ja w mojej kuchni używam młynków, które mają możliwość regulacji grubości mielenia i są niezwykle wygodne, bo mogę mielić sól i pieprz jedną ręką - możecie je kupić w e-gustus.pl

Na osolone ziemniaki układamy boczek z cebulą i pomidora pokrojonego w plastry. Następnie kładziemy warstwę ziemniaków i boczku.

Krok 3

W misce trzepiemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, dodajemy posiekaną pietrusze. Zalewamy masą jajeczną naszą zapiekankę.

Pieczemy w 180 C przez 20-25 minut.