pierogi ze szpinakiem i serem feta

Jacek
Obiad
16.11.2015 10:57
pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki

farsz :

- 400g świeżego szpinaku

- 200g sera typu greckiego

- 4 ząbki czosnku

- 2 cebule

- 2 łyżki oliwy z oliwek

ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk) :

- 350g mąki pszennej

- 25g masła

- szczypta soli

Przepis

farsz :

- szpinak myjemy w zimnej wodzie, osuszamy/odwirowujemy z wody

- cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę

- czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę

- na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek, tak aby cebula miała złocisty kolor

- do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do czasu by był miękki

- do gotowego szpinaku dodajemy 100g pokruszonego sera typu greckiego, mieszamy wszystko delikatnie

ciasto na pierogi :

- mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól

- masło wkładamy do gorącej wody i czekamy aż się roztopi

- wodę z masłem stopniowo wlewamy do mąki mieszając wszystko łyżką

- łączymy wszystkie składniki i wykładamy ciasto na stolnicę

- ciasto wygniatamy około 7 minut ( w razie konieczności posypujemy mąką, tak aby się nie kleiło ) i odstawiamy na 30 minut

- dzielimy je na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek - stolnicę i wałek w razie potrzeby posypujemy mąką

- małą szklanką wykrawamy kółka - na ich środek nakładamy farsz, składamy na pół i delikatnie zgniatając sklejamy dokładnie brzegi każdego pieroga

- pierogi układamy na blacie lub stolnicy i okrywamy czystą ściereczką by nie wyschły

- do mocno wrzącej, osolonej wody w dużym garnku wkładamy porcję pierogów - około 15 sztuk

- gdy woda zacznie ponownie wrzeć odliczamy 2,5 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię i wykładamy je na tacę zachowując odstępy by się nie skleiły

- pierogi podajemy na podgrzanych talerzach z pokruszonym serem feta, świeżymi liśćmi szpinaku, czosnkiem, skropione niewielką ilością oliwy z oliwek