- 4 cebule - połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty - 2 marchewki - 1 pietruszka - domowa wegeta do smaku - sol do smaku - pieprz do smaku - bułka tarta - 0.8 kg fileta z indyka - 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Naleśniki: - 2 szklanki mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 2 jajka - szklanka mleka - szklanka przegotowanej wody - 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej.