- Czas gotowania: 26 min
- Czas przygotowania: 70 min
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju ( ciasto jest dłużej świeże )
Krem:
- 4 żółtka
- 250 gr serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
Nasącz:
- 200 ml bardzo mocnej kawy
- 100 ml likieru amaretto
Polewa:
- 200 gr masy krówkowej ( pół puszki )
- 100 gr gorzkiej czekolady ( o zawartości min. 60% kakao )
Obłożenie:
- rurki waflowe ( puste w środku )
- 6 łyżek wyżej opisanego kremu
- 4 łyżki bardzo kwaśnego dżemu ( u mnie wiśnia )
- wstążka do dekoracji
Przepis
Biszkopt:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.
Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia.
Krem:
Żelatynę zalać 50 ml śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić do sztywności.
Żółtka ubijać z cukrem do momentu aż zrobią sie puszyste i jasne. Dodawać partiami serek, ubijać nadal. Żelatynę podgrzać, dodać do masy serowo żółtkowej*. Całość wymieszać z odłożoną ubitą kremówką.
Nasącz:
Składniki na poncz wymieszać ze sobą.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie partiami dodawać do niej masę krówkową. Mieszać do połączenia składników.
1. Ciasto pokroić na 3 blaty
2. Krem podzielić na 2 części ( odłożyć 6 pełnych łyżek do obłożenia )
3. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć kakao.
4. Na kremie ułożyć drugi blat. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć kakao.
5. Ułożyć ostatni blat. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch polać polewą ( jeżeli była wcześniej przygotowana warto ją podgrzać w kąpieli wodnej )
6. Odłożony krem wymieszać z dżemem. Posmarować boki tortu. Do kremu przykleić ściśle ruski waflowe. Całość ustabilizować wstążką.
Schłodzić ok. godziny przed podaniem.