Tort tiramisu z karmelowo czekoladową polewą

Agnieszka
Ciasta
04.11.2015 8:19
Tort tiramisu z karmelowo czekoladową polewą
  • Czas gotowania: 26 min
  • Czas przygotowania: 70 min

Składniki

Biszkopt:

- 5 jajek

- 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy)

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej)

- 5 łyżek cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka oleju ( ciasto jest dłużej świeże )

Krem:

- 4 żółtka

- 250 gr serka mascarpone

- 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka żelatyny

Nasącz:

- 200 ml bardzo mocnej kawy

- 100 ml likieru amaretto

Polewa:

- 200 gr masy krówkowej ( pół puszki )

- 100 gr gorzkiej czekolady ( o zawartości min. 60% kakao )

Obłożenie:

- rurki waflowe ( puste w środku )

- 6 łyżek wyżej opisanego kremu

- 4 łyżki bardzo kwaśnego dżemu ( u mnie wiśnia )

- wstążka do dekoracji

Przepis

Biszkopt:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal.

Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.

Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia.

Krem:

Żelatynę zalać 50 ml śmietanki.

Pozostałą śmietanę ubić do sztywności.

Żółtka ubijać z cukrem do momentu aż zrobią sie puszyste i jasne. Dodawać partiami serek, ubijać nadal. Żelatynę podgrzać, dodać do masy serowo żółtkowej*. Całość wymieszać z odłożoną ubitą kremówką.

Nasącz:

Składniki na poncz wymieszać ze sobą.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie partiami dodawać do niej masę krówkową. Mieszać do połączenia składników.

1. Ciasto pokroić na 3 blaty

2. Krem podzielić na 2 części ( odłożyć 6 pełnych łyżek do obłożenia )

3. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć kakao.

4. Na kremie ułożyć drugi blat. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć kakao.

5. Ułożyć ostatni blat. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch polać polewą ( jeżeli była wcześniej przygotowana warto ją podgrzać w kąpieli wodnej )

6. Odłożony krem wymieszać z dżemem. Posmarować boki tortu. Do kremu przykleić ściśle ruski waflowe. Całość ustabilizować wstążką.

Schłodzić ok. godziny przed podaniem.