BOCh-en - błyskawicznie obłędny chleb pszenny z suchym zakwasem

Mikołaj
Śniadania
04.11.2015 8:22
BOCh-en - błyskawicznie obłędny chleb pszenny z suchym zakwasem

Do czystej i suche miski włóż uformowaną kulę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Do czystej i suche miski włóż uformowaną kulę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Kiedy minie pół godziny zdejmij pokrywkę i piecz odkryty chleb przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy minie pół godziny zdejmij pokrywkę i piecz odkryty chleb przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przygotuj suche składniki: Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, czyli między 18 a 22 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij garnek z chlebem i odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia ciasta odwracając formę do góry nogami. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, czyli między 18 a 22 stopni Celsjusza. Piecz w temperaturze 240 stopni przez 30 minut. Piecz w temperaturze 240 stopni przez 30 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj suche składniki: wymieszaj w misce mąkę, sól i zakwas w proszku. Najlepiej ostrożnie oddziel je łyżką od ścianek miski, tak aby straciło jak najmniej gazu powstałego w trakcie wyrastania. Po osiągnięciu tej temperatury pozostaw garnek w piekarniku na 10 minut. Żeliwny garnek lub inne naczynie do zapiekania z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do temperatury 240 stopni Celsjusza. Zostaw chleb do całkowitego ostudzenia albo jeśli brak Ci silnej woli pozwól mu odpocząć choć 20-30 minut zanim go pokroisz. Następnie wyjmij go korzystając z naprawdę grubych rękawic, lub kilku ściereczek kuchennych (pamiętaj, że nie mogą być wilgotne ani mokre).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.aledobre.pl/artykuly/118,BOCh_en_blyskawicznie_obledny_chleb_pszenny_z_suchym_zakwasem.html