Ciasto kubuś z masą śmietanową

Ewelina
Ciasta
20.06.2014 20:51
Ciasto kubuś z masą śmietanową

Przepis

Przez ostatnich kilka miesięcy blog lekko zaniedbany, ale wróciła mi wena i mam chwilkę na zabawy w kuchni. Obiecuję ruszyć tył…ek i regularnie pisać posty.

Przepis na ciasto Kubuś znalazłam na blogu Smakołyki Bereniki. Oczywiście kobitka ma przepiękne zdjęcia od których nie można oderwać wzroku. Zadziałały na mnie tak, że wpisałam na listę do zrobienia , ale nie mogłam wytrzymać i po 10 minutach pojechałam do sklepu po wszystkie składniki. Muszę przyznać , że przepis nie wymaga umiejętności szefa kuchni. W przygotowaniach pomagała mi córa, która z największą przyjemnością oblizywała wszystkie łyżki :) Przygotowanie zajmuje ciut więcej niż godzinkę przez wzgląd na czas chłodzenia mas. Efekt końcowy: Kurczę! pyszne! ciekawa byłam przeogromnie budyniu kubusiowego, wyszedł zaskakująco dobry. Idealny deser na upalne dni. Polecam. CIASTO KUBUS1SKŁADNIKI:

masa kubusiowa:

1 duża butelka soku Kubuś – smak dowolny

150g masła

3 budynie śmietankowe

3 łyżki cukru

masa śmietanowa:

500ml śmietanki 30%

0,5 szklanki cukru pudru

1 małe opakowanie cukru wanilinowego

3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:

10 – 15 herbatników

1 galaretka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:

Masa kubusiowa: Z dużej butelki soku- u mnie banan + marchewka odlać szklankę. Pozostały sok przełożyć do garnka, dodać pokrojone masło i cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Pilnować aby sok nie zagotował się. Budynie wymieszać z pozostałym sokiem. Gdy już masło się rozpuści, wlać budynie i podgrzewać energicznie mieszając, tak , aby nie powstały grudki. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.

Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć. Wyłożyć na dno blaszki. W oryginalnym przepisie blaszka ma rozmiar 25x14x7cm, ja użyłam formy silikonowej kwadratowej 22 cm, dostało mi troszkę składników i ułożyłam je w szklaneczkach. Masę kubusiową wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia.

W tym czasie żelatynę zalać wodą , zostawić do napęcznienia , następnie dopełnić 150 ml gorącej wody. Wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa śmietankowa: Śmietankę kremówkę 30 % ubić na sztywno,dodać pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i ponownie ubić. Na końcu dodać całkowicie ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na masę kubusiową, pozostawić do całkowitego stężenia.

W tym czasie przygotować galaretkę cytrynową. Rozpuścić ją w 350 ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Następnie wylać na zastygłą masę śmietanową. Wstawić do lodówki. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną