Przepis
3 papryki (kolory dowolne – wybrałam czerwoną, żółtą i zieloną)
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 kostka rosołowa
1 puszka pomidorów
pasta pomidorowa
ząbek czosnku
olej
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Parykę, cukinię i bakłażana pokrój w kostkę, cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki posiekaj drobno. Do głębokiego garnka wlej ok 2 łyżek oleju, rozgrzej, wrzuć cebulę, lekko zeszklij, dodaj pokrojoną paprykę. Chwilę podsmaż, dodaj ok 1 szklanki wody wraz z kostką rosołową, podduś pod przykryciem. Od czasu do czasu przemieszaj, tak aby się nie przypaliło. Gdy papryka zmięknie, dodaj cukinię i bakłażana, zalej pomidorami z puszki, wciśnij ząbek czosnku i dodaj natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką lub ostrą według uznania, a gdy będzie to konieczne dodaj łyżkę pasy pomidorowej. Wymieszaj, przykryj i podduś na wolnym gazie.
My jemy cukinię i bakłażana ze skórką – jeśli będzie ci to przeszkadzać, śmiało, obierz. :)