LECZO

Krzysztof
Przekąski
08.11.2014 8:38
LECZO

Przepis

3 papryki (kolory dowolne – wybrałam czerwoną, żółtą i zieloną)

1 cukinia

1 bakłażan

1 cebula

pęczek natki pietruszki

1 kostka rosołowa

1 puszka pomidorów

pasta pomidorowa

ząbek czosnku

olej

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Parykę, cukinię i bakłażana pokrój w kostkę, cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki posiekaj drobno. Do głębokiego garnka wlej ok 2 łyżek oleju, rozgrzej, wrzuć cebulę, lekko zeszklij, dodaj pokrojoną paprykę. Chwilę podsmaż, dodaj ok 1 szklanki wody wraz z kostką rosołową, podduś pod przykryciem. Od czasu do czasu przemieszaj, tak aby się nie przypaliło. Gdy papryka zmięknie, dodaj cukinię i bakłażana, zalej pomidorami z puszki, wciśnij ząbek czosnku i dodaj natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką lub ostrą według uznania, a gdy będzie to konieczne dodaj łyżkę pasy pomidorowej. Wymieszaj, przykryj i podduś na wolnym gazie.

My jemy cukinię i bakłażana ze skórką – jeśli będzie ci to przeszkadzać, śmiało, obierz. :)