Jedyny minus, że potem trzeba niestety umyć tę maszynkę do mielenia ;) Składniki Ilość: 10 kotletów mielonych - 800 g łopatki wieprzowej - 1 bułka kajzerka - 1/2 cebuli - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1 jajko - sól do smaku (u mnie ok. 1 łyżeczka) - pieprz do smaku - olej do smażenia Przygotowanie Bułkę kajzerkę rozdzielić na nierówne kawałki, zalać wrzątkiem i pozostawić na około 3 minuty. Pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis na kotlety mielone, jednak na mojej internetowej książce kucharskiej nie mogło i tego przepisu zabraknąć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej kotlety mielone z obu stron aż się mocno zrumienią. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu Podawać na przykład z sosem pieczarkowym i ziemniakami. Tak na prawdę bardzo szybko można samemu zmielić mięso i dzięki temu znać dokładnie skład swoich kotletów mielonych. Mięso blanszować, czyli włożyć do gotującej się wody na około 2 minuty, a następnie przepłukać pod zimną wodą.