Sos pomidorowo-paprykowy 2 czerwone papryki 3 pomidory 1/2 cebuli 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki duża szczypta imbiru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Obowiązkowa pozycja w menu kiedy mamy sezon na cukinię i aż dziwię się, że jeszcze ten przepis nie pojawił się u mnie na blogu. Przygotowanie Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut. Placki z cukinii i marchewki 5 małych cukinii 2 marchewki 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz W małym garnuszku zagotować wodę, sparzyć w niej pomidory, a następnie je obrać i pokroić w kostkę. Na talerze wykładać placki z cukinii i marchewki wraz z sosem warzywnym. Danie to świetnie sprawdzi się czy to na obiad czy na kolację. Żeby było bardziej dietetycznie i zdrowo, postanowiłam upiec je w piekarniku, zamiast smażyć na oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać paprykę i dusić na małym ogniu przez około 5 - 7 minut. Cukinię mocno odcisnąć na sitku z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z marchewką.