Krem z dyni

Małgorzata
20.10.2014 15:33
Krem z dyni

Przepis

Składniki:

1,2 kg miąższu dyni

400 ml bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki oliwy

pieprz

sól

Dodatkowo:

pestki dyni

jogurt grecki

Przygotowanie:

Dynię kroimy na mniejsze kawałki,obieramy ze skóry i usuwamy pestki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy do momentu,aż dynia będzie miękka.U mnie trwało to około godziny.W tym czasie obieramy cebulę i czosnek,drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i cebulę.Podsmażamy chwilę,aby cebula zmiękła.Następnie dodajemy curry,paprykę,kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę.Upieczoną dynię miksujemy na purée,dodajemy do garnka z przyprawami,zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut.Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.