Sałatka caprese

Ewelina
Sałatki
31.07.2014 10:48
Sałatka caprese

Przepis

Skladniki-

soczyste duze pomidory ( sparz je i sciagnij z nich skorke )

mozarella Galbani w zalewie

oliwa z oliwek

ja dodalam rowniez oliwek przywiezionych z Sycylii

oregano

moze byc (powinna byc ) bazylia

sol i pieprz

Umyj i sparz pomidory, sciagnij z nich skorke. Pokroj w plastry , to samo zrob z osaczona z zalewy mozarella.. Najlepiej kupic dwa opakowania bo bardzo rzadko zdarza sie aby czlowiek nie ulegl pokusie i nie ...sprobowal sobie podczas pracy to jednego plasterka bo niby pokrojony krzywo...to drugiego... :-)

Uloz na polmisku na przemian to plasterek pomidora to mozarelle. Przypraw sola i pieprzem, udekoruj listkami bazylii, polej oliwa z oliwek. Dodaj jesli chcesz i lubisz oliwek :-) Posyp delikatnie oregano. Ja przywiozlam oregano z sycylii, musialam je najpierw wysuszyc..nastepnie skruszyc kwiatuszki i poprzebierac z malutkich galazek :-) Warto uzywac oregano...Oregano kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto zna jego prozdrowotne oddziaływanie na organizm. Pora nadrobić zaległości – nie bez przyczyny przecież oregano nazywane jest naturalnym antybiotykiem (jest bezpieczne i nie wywołuje skutków ubocznych). Na zdrowotnych właściwościach oregano (zwanego również lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem) poznali się już starożytni. Ojciec medycyny, Hipokrates uważał go za lek na niemal wszystkie choroby i dolegliwości.

Leczono nim biegunki,katar, reumatyzm, łuszczycę, bóle zębów a nawet wściekliznę, trąd i żółtaczkę. W średniowieczu wierzono, że chroni przed mocami diabłów i czarownic, używano go nawet jako zamiennik tytoniu i barwiono nim wełnę.