Przepis
Skladniki-
soczyste duze pomidory ( sparz je i sciagnij z nich skorke )
mozarella Galbani w zalewie
oliwa z oliwek
ja dodalam rowniez oliwek przywiezionych z Sycylii
oregano
moze byc (powinna byc ) bazylia
sol i pieprz
Umyj i sparz pomidory, sciagnij z nich skorke. Pokroj w plastry , to samo zrob z osaczona z zalewy mozarella.. Najlepiej kupic dwa opakowania bo bardzo rzadko zdarza sie aby czlowiek nie ulegl pokusie i nie ...sprobowal sobie podczas pracy to jednego plasterka bo niby pokrojony krzywo...to drugiego... :-)
Uloz na polmisku na przemian to plasterek pomidora to mozarelle. Przypraw sola i pieprzem, udekoruj listkami bazylii, polej oliwa z oliwek. Dodaj jesli chcesz i lubisz oliwek :-) Posyp delikatnie oregano. Ja przywiozlam oregano z sycylii, musialam je najpierw wysuszyc..nastepnie skruszyc kwiatuszki i poprzebierac z malutkich galazek :-) Warto uzywac oregano...Oregano kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto zna jego prozdrowotne oddziaływanie na organizm. Pora nadrobić zaległości – nie bez przyczyny przecież oregano nazywane jest naturalnym antybiotykiem (jest bezpieczne i nie wywołuje skutków ubocznych). Na zdrowotnych właściwościach oregano (zwanego również lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem) poznali się już starożytni. Ojciec medycyny, Hipokrates uważał go za lek na niemal wszystkie choroby i dolegliwości.
Leczono nim biegunki,katar, reumatyzm, łuszczycę, bóle zębów a nawet wściekliznę, trąd i żółtaczkę. W średniowieczu wierzono, że chroni przed mocami diabłów i czarownic, używano go nawet jako zamiennik tytoniu i barwiono nim wełnę.