Surówka z dodatkiem dyni

Ewelina
Sałatki
27.10.2015 22:20
Surówka z dodatkiem dyni

Składniki

ok. 250 g dyni

2 średniej wielkości marchewki

2 średniej wielkości jabłka (najlepiej słodkie)

1 mała cebula

1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)

pieprz, sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

1-2 łyżki jogurtu naturalnego

opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Przepis

Dynię obieram i wydrążam pestki, następnie ścieram ją na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłka i marchew również ścieram na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny oraz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (opcjonalnie można dodać trochę cukru). Na koniec stopniowo dodaję jogurt naturalny oraz posiekany koperek, całość mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Moje uwagi:

Jogurt naturalny można w tym przypadku podmienić na majonez, śmietanę lub olej. Każdy z tych składników dobrze zawiąże surówkę, wybierzcie to co najbardziej lubicie.