Składniki
ok. 250 g dyni
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości jabłka (najlepiej słodkie)
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Przepis
Dynię obieram i wydrążam pestki, następnie ścieram ją na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłka i marchew również ścieram na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny oraz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (opcjonalnie można dodać trochę cukru). Na koniec stopniowo dodaję jogurt naturalny oraz posiekany koperek, całość mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Moje uwagi:
Jogurt naturalny można w tym przypadku podmienić na majonez, śmietanę lub olej. Każdy z tych składników dobrze zawiąże surówkę, wybierzcie to co najbardziej lubicie.