Złocista chałka dyniowa

Ewelina
Ciasta
27.10.2015 21:23
Złocista chałka dyniowa

Składniki

Ciasto drożdżowe dyniowe:

1 szkl puree z dyni

1/2 szkl ciepłej wody

op. drożdży instant (7g)

3 jajka

100g rozpuszczonego masła

1/3 szkl c.pudru

1 łyżka soli

6 szkl mąki

Kruszonka:

1/5 kostki masła

1/2 szkl mąki

1/2szkl cukru

Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części, z których uformować długie wałeczki (ok 25-30cm). Zapleść dwa warkocze, końce podwinąć do spodu. Chałki przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Chałki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st., piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 st. i piec jeszcze ok 25 minut. Wyjąć i ostudzić.